Thursday, February 4, 2010

Renovation : Before & After

Beginilah rupa rumah aku yg baru direnovasi "sebelum dan selepas". Banyak gak perubahan yg dibuat. Almaklumlah, rumah ni rumah lama... Dah 15 tahun lebih, pastu pulak dah dekat 4 tahun ditinggalkan tanpa penghuni..... so, paham2 la mcm mana keadaan asal dia kan..... Keseluruhan proses renovation ambik masa 72 hari, dari bulan Oct sampai Dec 09. Generally, takde byk melibatkan perubahan structure besar. Rumah ni asalnya owner lama dah ader renovate sikit la mcm kitchen dah extent sampai belakang (bahagian bawah sajer), gate depan dan dilebarkan, lantai porch dah ader tile dan ruang tamu dan dining asal pun dah ader plaster ceiling. Tapi, semua dah agak usang dan buruk la....So, alang2 nak repair, repair jer lah satu rumah.

Kebykan kerja melibatkan baikpulih. Paip air buat baru, repair wiring, tukar tiling, plaster ceiling, tukar frame dan tingkap, repair pintu dan cat seluruh rumah balik. Ader la sikit keja hacking and building kat area kitchen dgn porch. Kat kitchen kitorng pindah bilik air (dari tengah ke tepi), pecah dinding2 dapur kasi nampak luas sikit dgn buat concrete table top. Kat Porch pulak, buat bumbung porch, tukar tiles lantai dgn tembok gate, pasang gate baru dgn autogate pastu ader extention living area dlm 5 kaki ke depan, tukar sliding door jadi pintu and tukar pintu asal jadi tingkap. Basically tu la perubahan yg dah jadi. Plan asal bukan camtu.....jauh bezanya dgn plan asal..... ni semua gara-gara apa yg kita panggil" Teori Alang-alang"....alang-alang menyeluk perkasam biar sampai ke pangkal lengan.....

Plan asal cuma nak tukar piping baru, repair wiring, cat, renovate area kitchen dgn tukar lantai atas dari parquet ke tiles jer. Takde dlm plan nak buat plaster ceiling, extent living area, tukar tingkap, jauh sekali la nak buat porch, autogate dll. Ni semua gara2 "alang2" la ni..."Alang-alang nak buat ni..buat ni la sekali, nanti tak payah susah" dah......"klu dah masuk barang2 baru nak buat, byk keja nanti"......pastu contractor plak "ni klu buat lain kali harga jadi mahal sikit la"....tu semua la ayat2 yg "membunuh".....hehehehe.... anyway, ada kebenarannya jugak la.... sebelum masuk, better siapkan semua dulu..... baru boleh duduk dgn selesa..... tapi tu lah, akibatnya "poket" yg merana.....tahan jer lah....


Ni 2 bilik tidur tingkat atas. Asalnya lantai parquet, takde plaster ceiling dan tingkap jenis nako. Kitorng tukar tingkap jenis 2 panel, tukar ke porcelain tile 2x2, buat plaster ceiling dan cat balik. Dalam kedua-dua bilik ni dulunya ada built-in wardrobe jenis plywood. Tapi sebb wardrobe tu besar sgt sedangkan bilik ni kecik jer, so kitorng buang wardrobe tu..


Yg ni pulak built-in wardrobe dalam master bedroom. Yg lama tu guna material plywood. So, kitorg tukar, buat baru guna melamine abs, kedudukan & saiz semua sama jer. Tukar meterial jer


Built-in wardobe ni pun sama. Asalnya plywood, kitorg tukar melamine board dgn sliding door....yg lama tu ok lagi cuma ader satu pintu dia dah hilang....so, tukar jer lah..alang2....

Ni keadaan bilik tingkat bawah. Asalnya area ni kitchen, tapi owner lama dah convert jadi bilik tidur. Maybe sebab area ni lebih besar dari bilik maid sebelahnya. So, yg bilik maid asal dia tukar jadi kitchen sebb dia extent kawasan belakang sekali , so jadi besar sikit la kitchen tu. Masa kitorg beli bilik bawah ni dinding dia ader tiles (sebb asalnya kitchen kan)... tapi, owner lama tu alas tiles dinding tu dgn plywood.... tatau apasal.. Kitorang remain bilik ni and jadikan bilik tetamu.... plywood tu bukak, buang tiles, plaster balik dinding tu dan cat balik. Tingkap asal dia di pindahkan ke bahagian tepi sbb ruang belakng tingkap asal tu jadi tempat utk washing machine. Lantai bilik ni lantai asal, tak tukar, cuma pasang skirting jer.

Yg ni pulak dining area. Tak byk perubahan, cuma pasang downlight, polish balik lantai fractured marble tu dan cat.

Ni kawasan entrance ke bilik bawah (sblh kanan) dgn kitchen (sblh kiri). Pintu bilik tu tukar jadi bukak sblh dlm dan dicat warna putih.


Ni lah rupa bahagian depan rumah. Dulu ada sliding door, tapi kitorng extent dlm 5 kaki, pastu tukar guna pintu kayu. Cermin tempered glass tu kira personal interest aku... nak nampak moden kononnya.


Asalnya ni lah pintu utama, tapi sebab pintu dah pindah ke tempat sliding door, pintu ni convert jadi tingkap.


Tiles kat tangga pun tukar...


Ni kitchen. Asalnya bilik air kat tgh2 (sblh dinding tu). Bilik air dlm rumah, pengudaraan pun dlm rumah...dok plak tgh2 rumah...cam tak sesuai...sbb tu kitorg pindahkan bilik air ketepi..... pengudaraan pun ke luar....takde la ader bau2 yg tak menyenangkan masuk dlm rumah....


Pemandangan kitchen dari depan pintu masuk kitchen... asalnya dulu ni bilik maid, tapi owner lama dah buat kitchen tapi nampak smpit sebb bilik air dia tak ubah, still dok tgh2... kitorg pecahkan dinding2 yg tak berkenaan, kasi nampak luas sikit.... buat concrete top, pastu install kitchen cabinet.... pintu cabinet tu guna glass coated.... mulanya ingat nak guna acrylic tapi lepas bincang2 dgn org kitchen cabinet baik buruk acrylic, glass coated dgn vinyl...kitorg decided ambik glass lah....sbb susah calar walaupun senang pecah.... insyallah klu tak slam kuat2, tak pecah kot....


Ni plak view kitchen cabinet dari sblh pintu belakng.....


Ni sebelah yg satu lagi kitchen cabinet, tempat nak letak oven, fridge dgn microwave.....

Ni lah rupa asal rumah. Masa belum beli ke lepas siap renovate. Bumbung porch tu agak rendah, tapi still la boleh masuk MPV tinggi mcm Naza Ria. Actually, takleh nak buat apa sbb rumah ni mmg beam rendah...mmg rumah lama design cam tu kot. Contractor ader suggest buat bumbung concrete slab, tapi aku tak nak sbb byk dgr citer org buat concrete slab klu hujan air bocor klu tk buat water proofing betul2... so, better buat bumbung tiles jer lah.... Autogate ni asalnya takde dlm perancangan...tapi...mmm..sbb "teori alang-alang"...buat jugak lah.....

Ok lah... tu serba sedikit psl renovation rumah aku...... Secara amnya, renovation ni lebih kepada kerja2 repair jer, .... tak byk melibatkaan cosmetic work.... maybe next time...insyallah klu ader rezeki lebih........

chiow....

46 comments:

  1. best laa boden dah ade umah sendiri...kitorang ni bila la plak...kene tunggu balik mesia dulu laa...mesti ur wife sronok tak terkata kan...pasni nak decorate la plak...hahahha...bersedia la poket hang!!!

    hanna

    ReplyDelete
  2. apasal plak nak kena tunggu balik mesia, beli jer dulu...nanti balik mesia tinggal nak duduk jer...harga rumah semakin mahal skrg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tanya bape cost keseluruhan renovation. Saya nie dah 3bulan duk tertanya berapa duit nak disediakan??? Teringin sesangat nak umah cantik utk anak2. Tq

      Delete
    2. ade x no contractor ni..? mohon share..

      Delete
    3. Salam, bole share brp cost reno pd tahun ni, dn no contractor. Tq.
      helmi.khusaini@gmail.com

      Delete
  3. peh ni nak panggil korang berdua paklang dengan maklang la.. hahahahahah

    ReplyDelete
  4. waaaa... bodent, dah siap akhirnya... nnt aku sett ngan Amar mau serang umah lu makan freee... heheheheheeheh

    so, berapa $ habis? bagi la tips sikit.

    ReplyDelete
  5. Dut, mai la rumah aku....boleh borak2...

    ReplyDelete
  6. cantik lah bodent ko dah renovate rumah tu... mesti sejuk ati balik rumah selesa n cantik.. banyak beza betul bila tgk gamba ko buh lama n baru. mmg baru nampak lebih cerah dan luas. berhabis duit pun takper hehe..

    ReplyDelete
  7. salam saudara. sy hafiz dr klang. sy suka tgk renovation yg saudara buat. simple tp menarik. sy skrg sedang process beli rumah 2nd jgk. rumah mmg umah lama dah 20 thn jgk then mmg nak kena repair and modified sikit2. nak minta tips dan guide drpd saudara la klu sudi dikongsi bersama ttg repair dan renovate umah ni.

    1. berapa ye kos yg saudara abis utk buat sume renovation tu?

    2. sy ada budget dlm 20k. klu bole sy nak dptkn harga yg plg rendah utk renovation rumah nanti. sy tgk hasil kerja contraktor saudara mmg kemas. bole x beri guide skit tentg renovation ni?

    klu bole kita bole beborak lg melalui email sy flasher_877@yahoo.com.

    thanks.

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum...
    tumpang tanye ye...rumah nih lokasi mana?
    tq

    ReplyDelete
  9. Wangsa Perkasa, Wangsa Melawati, KL

    ReplyDelete
  10. Cantik dan kemas je nampak kerjanya.
    Saya nak tau cost dan nama kontraktor boleh?
    Harap tuan dpt reply ke emel saya odniesta@yahoo.com


    Tima kasih

    ReplyDelete
  11. Boleh email saya total cost dan nama kontractror. fmayjmd@gmail.com

    ReplyDelete
  12. Salam bro. Boleh kongsi info skit.. Total cost n contractor name? semuga Allah permudah dan berkati. thank you vm. email mantedau@yahoo.com.au

    ReplyDelete
  13. boleh email saya reyyana_sarah@hotmail.com nak tau kos and contact number contractor tu..TQ

    ReplyDelete
  14. slm nak tau la cntractor ni..dia wat mmg kemas dan kreatif..brapa total smua renovation give me some suggestion tq..loadingorange84@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. As salam, boleh sy tau anggaran u repair parquet ke tiles tangga n bilik tido atas tak? dgn nama contractor. tq sgt2 ye. julailanadia@yahoo.com

    ReplyDelete
  16. hi, boleh email sy nama @ email contractor and price awak reno abis ni? thanx.

    laila1407@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. Salam..boley x tlg email sy bpe total cost sume tu...cantik r rumah awk...sy dlm planning nk renovate jgak ney...

    ReplyDelete
  18. salam...boleh email saya total cost n nama contractor? sbb saya pon beli umah lelong nih..ni pon kene baik pulih jgk...email : mira.dextium@gmail.com TQ yer...

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum,

    boleh tolong emelkan saya harga renovation & nama contractor email - edenhe@yahoo.com ? InshaaAllah nak renovate rumah.

    Tksih.

    ReplyDelete
  20. Salam..

    Kemas n cantik kerja contractor..
    Blh tolong emailkan kos renovation
    Email: syarato89@gmail.com

    ReplyDelete
  21. salam..cantik reno rumah.
    leh pm sy kos reno and co cntct contractor?
    z.iffah79@gmail.com

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. tolong email sy cost buat semua tu and contact no contractor.. very nice... hafiz88_2020@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. email saya detail contractor please. ryan_antz@yahoo.com. Terima Kasih~~

    ReplyDelete
  25. assalam. bole x emel sy kos n detail kontraktor. miera486@gmail.com. tq

    ReplyDelete
  26. Salam. Saya juga berminat dgn design rumah sedara. Boleh emailkan total kos dan maklumat kontraktor? Tq

    fathi123@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Salam .bole emailkn kos renovation n nama kontraktor? TQ

    norainibi@gmail.com

    ReplyDelete
  28. Salam. memang menarik la apa yg saudara buat. Boleh emailkan total kos dan maklumat kontraktor? okay tak kontraktor tu masa tuan buat..ada masalah tak?
    watajuddin@gmail.com

    ReplyDelete
  29. salam. boleh tolong e-mail-kn total kos renovate dengan no kontraktor? thank you in advance.
    fadhilah.japar@gmail.com

    ReplyDelete
  30. Assalam tuan..boleh email saya juga kos renovation n contractor joeazaha@gmail.com
    Thank you.

    ReplyDelete
  31. Assalam tuan.... Boleh email detail kos renovation dan contractor? Ada plan jugak nak buat renovation dan hasil keje kontraktor ni sangat bagus. Email saya mangmeen@gmail.com. Tima kasih tuan.

    ReplyDelete
  32. Hi may i know renovation cost? Pls email chmajoe@gmail.com

    ReplyDelete
  33. Salam saya pun nak tahu kos sebab nak buat renovation juga email saya di effendy.eh88@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Salam,

    Sy dptkan kos renovation n nama konrraktor. Email husniyahabdrahman@yahoo.com. terima kasih

    ReplyDelete
  35. assalamu'alaikum wbt.

    saya pun nak tau cost berapa boleh? tengah nak renovate rumah emak. nak buat kat rumah sendiri.. masih tak mampu. dekat rumah emak pun jadila.. kasi senang hati mak bapak. hehehe

    salamiah.endut@gmail.com

    terima kasih banyak :)

    anyway, rumah tuan saaaangat bagus design ni. mudah mudahan rumah ini akan membawa banyak kebaikan kepada tuan dan keluarga inshaAllah.

    ReplyDelete
  36. Salam,,bleh saye nak tahu cost awk renovate rumah ni,,n bleh bg no.tel kontraktor x?ni email saya,, husainrafidah@gmail.com...
    Tq in advance..btw,,,cantik rumah awk...he5

    ReplyDelete
  37. Salam sy nak tahu brape cost renovate rumah puan boleh.. n dgn no contraktor ye skali.. email kat sy wawa6801@gmail.com.. tq ye

    ReplyDelete
  38. As salam, bole sy tahu berape kos renovation nie?? n bole bagi nombor contractor skali x kat sy?? email sy sue_4792@yahoo.com.. terima kasih.

    ReplyDelete
  39. salam.. boleh share kos n contact no contractor ni.. email saya kalo x keberatan noorul.aish@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Slm.. boleh share kos n no contact contractor? Tq. feetadek@gmail.com

    ReplyDelete
  41. Salam.. boleh share kos renovation nie n no contact contractor?royerest@yahoo.com...thank you.

    ReplyDelete
  42. Kos nya berapa ye..n nk no ctc contractor..email ke eezwaniey@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Assalam tuan.... Boleh email detail kos renovation dan contractor? Ada plan jugak nak buat renovation dan hasil keje kontraktor ni sangat bagus. Email saya mohdrozi8385@gmail.com. Tima kasih tuan.Reply

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails