Thursday, December 30, 2010

Mak Teh Mee Udang Banjir Kuala Sepetang_revisit

Ahad lepas (hari final 1st leg Suzuki Cup kat Bukit Jalil) otw balik ke KL dari Penang, aku sempat singgah jap gi makan mee udang banjir mak teh kat Kuala Sepetang... ni kira kali kedua aku sampai ke situ. Kali pertama dulu tahun 2007, masa tu Thaqif baru jer lahir, baru lepas pantang and first time balik jumpa orang Penang... aku ada post satu entry psl mee udang ni dulu...(klik sini)..niat nak singgah ni dah lama..tapi selalu terbantut pasal dah lambat...takut sampai kl lewat plak.... kali ni sebb takde nak rush sgt, so singgah la kejap...

Sepanjang jalan nak ke Kuala Sepetang tu, aku nampak dah byk banner pasal mee udang... klu dulu yg aku tau cuma mak teh.. sekarang ada mak ngah, mak lang dan mcm2 mak lagi ada...ni semua sure gara2 populariti mee udang kuala sepetang yg meningkat lepas masuk JJCM dgn Warung....good la...utk boom kan business kat Kuala Sepetang yg dah tak sepopular mcm zaman Inggeris dulu.... Kuala Sepetang ni tempat bersejarah....sinilah tempat jalan keretapi pertama dia Tanah Melayu menghubungkan Taiping ke Port Weld (nama lama Kuala Sepetang)...

Masa nak masuk ke kedai mak teh terkejut gak aku tgk byk betul keta... dulu masa first time aku sampai takde la sebanyak ni pelanggan...wah..mmg betul2 dah maju business mak teh ni.... sekarang pun kedai dia dah extent...dah bukak satu ruang makan baru kat depan dah....seberang jalan pun dah jadi medan tempat letak keta.....pergh...maju2.... mula2 bila tengok org ramai dan most of them blum dpt makan..mmm..risau gak...klu lambat sgt...sure jem nak sampai kl nanti...dah la hari tu ada bola final suzuki cup...lagi la tambah sesak highway.....tapi, pikir2 alang2 dah smpai sini...makan jer lah......

So, kami pun order la 2 mangkuk mee udang....satu mangkuk RM6 satu RM10.....ni kira variety baru...dulu seingat aku ada 2 variety...satu RM5 satu lagi RM12...perbezaaan dari segi saiz portion....tapi yg kali ni perbezaan dari segi jenis udang pulak.... mangkuk RM6 utk udang ternak/air tawar, dan RM10 untuk udang laut....saiz portion sama.

Sama mcm entry aku dulu, aku tanak komen pasal rasa.. sebab aku mmg fail bab2 merasa makanan ni....pada aku makanan rasa lebih kurang jer..... cuma, aku rasa jumlah udang dah kurang sikit....dulu masa first time datang mangkuk rm5 tu aku kira ada dlm 20 ekor udang.....tapi kali ni, aku rasa tak sebanyak tu dah.......mungkin dlm sepuluh ekor jer kot.... tapi paham la kan, skrg ni barang semua naik harga....

Ni pemandangan depan kedai mak teh dari tempat parking keta sbrg jalan.......
mee udang kuala sepatang 04

Ni plak pemandangan kedai asal mak teh...still maintain setting mcm dulu gak........
mee udang kuala sepatang 07

Papan tanda ni dah tukar baru...tapi no telefon still sama......
mee udang kuala sepatang 11

Ruang makan ni baru extent....depan kedai asal.....
mee udang kuala sepatang 06
mee udang kuala sepatang 05

Sapa nk datang boleh telefon dulu....takut2 kedai tutup.....
mee udang kuala sepatang 03

Dua mangkuk mee yg kami pesan....Thaqif dah lapar tu....
mee udang kuala sepatang 08

Yummy.......
mee udang kuala sepatang 02mee udang kuala sepatang 01
mee udang kuala sepatang 09

Nak makan tak perlu kontrol hensem....klu kontrol tak nikmat la makan...hehehehe.....
mee udang kuala sepatang 10
Itu saja...chiow.......

Wednesday, December 29, 2010

Ultraseven & Ultraman Zero

Latest koleksi ultraman aku..... beli kat booth kecik dekat carrefour wangsa maju....ni bukan yg saiz besar yg Bandai tu, ni jenis yg saiz kecik besar tapak tangan jer. tapi still material dia silikon..... aku beli ni pasal ultraman lama2 macam ultraseven agak susah nak cari kat supermarket......

Ultraseven

Yg kat bawah ni actually aku pun tatau nama dia...tapi aku agak mmg dia ni one of ultraman gak la...so, aku beli jer...yg amazing nya...lepas beli aku tanya Thaqif..."ni neman (ultraman) apa ni?"....dia sebut neman "lo" (pelat budak2)....aku pun tanya lagi "neman leo?".... dia geleng..."neman taro?"....dia geleng gak.....pastu aku pikir apa lagi ultraman yang ada,....tetiba aku teringat, aku pernah dgr org sebut ultraman zero....tapi aku tatau rupa dia camna...aku tanya Thaqif.."neman zero ker?"...dia angguk.....pastu aku try la google guna blackberry aku....siot..mmg betul siot....ni Ultraman Zero....pergh!! sejak bila Thaqif kenal ultraman zero ni...CD tak pernah beli.....mmmm...mmg hebat la otak kanak-kanak ni.......

Ultraman Zero

Model Baru

Dua model kapalterbang baru aku....beli dekat stesen minyak Petronas Aulong Taiping masa on the way balik ke KL....

UPS_B747-400Garuda_A330

Monday, December 20, 2010

Mak

Ini mak aku..... walaupun dah tua, mak tetap nak menjahit.....sudahlah mak...berehat saja lah......

mak_bw

Sunday, December 19, 2010

Saturday, December 18, 2010

Sunday, November 14, 2010

Ultraman Dyna (Red), Ultraseven 21 & Ultraman Mebius Burning Mode

Lama giler aku tak update blog ni...sibuk siot....ujung2 tahung mmg sibuk sikit. Anyway, ni aku kasi simple update pasal koleksi terbaru ultraman yang aku beli untuk Thaqif (utk aku jugak) baru-baru ini.....

Ultraman Dyna
Ultraman Mebius in Burning Mode
Ultraseven 21


Wednesday, August 25, 2010

Ummi Q Enterprise

Niat nak register company ni actually dah lama, tapi sbb dok nak pikir nama yg sesuai tu yg jadi tertangguh tu.... company ni utk bawak dua business online yang berbeza, satu utk cupcakes dan cookies (cookiesdlukis) dan satu lagi utk businenss pakaian budak lelaki.....so, nama tu mestilah yg tak bias mana2 satu cabang business tu...kena pikir nama yg agak neutral...lama aku dgn tuty dok pikir nak kasi nama apa...akhirnya, kami berjaya shortlist kan 3 nama.....first "Ummi-Q's Enterprise".....second choice...and third choice....... Luckily, first choice name tu takde org pakai lagi.....cuma tak tahu plak yg "-" (dash), '" ' "(apostrophe) takleh pakai...dah sampai kat kaunter baru mamat kat kaunter bagitau....so, drop jer lah "dash" dgn "apostrophe" tu....... so, 19 Ogos 2010, Ummi Q Enterprise pun telah berjaya didaftarkan....

Beberapa peristiwa berlaku masa nak daftarkan company ni... Hari aku gi daftar tu hari Jumaat first week bulan puasa....aku gi time lunch break since tak gi lunch....aku naik moto dari opis aku kat Tan & Tan ke SSM kat KL Sentral....on the way nak sampai ader plak polis buat road blok..... sebb aku rasa aku takde buat apa2 kesalahan, dgn tenang aku jalan jer lah pass road block...tetiba plak polis tu suruh ke tepi....dia mintak lesen dgn road tax...no problem, sbb dua2 benda tu still valid....rupa2 nya, diorg tgh buat kempen keselamatan jalan raya...... aku lupa plak yg aku tgh pakai helmet steng (separuh) atau ader org panggil "helmet kura-kura"....polis tu tegur....."Encik, helmet jenis ni tak leh pakai, takde sirim"..sudah.....camna ni..... aku pun relex jer buat2 cam tak tahu..."oh yer ker,...so, camna?....aku tanya polis tu... pastu dia suruh aku gi depan tukar....oooo...rupanya diorg kasi aku helmet free satu, tukar dgn helmet steng aku tu....takpe gak lah....dapat la aku helmet free..... pastu, diorang kasi la beberapa sticker...dgn bendera suruh lekat kat moto....yer lah skrg kan August, bulan kemerdekaan.....

Pastu masa nak register, lepas pilih nama company, mamat kat kaunter tu tanya la nak register berapa tahun?...setahun rm 60...plus rm10 registration fee....aku dgn confident nyer ckp ..."2 tahun lah"...so total rm130 lah kan....kluar wallet nak byr.. ciss, dlm wallet ader rm 100 jer...alamak....aku pun ckp kat mamat tu suruh tukar setahun jer.....tapi dah terlambat sebb dia dah print resit...aduss...terpaksa la aku dgn malunya suruh dia tunggu kejap....aku nak gi bank cucuk duit...nasib baik kat situ ada atm dekat bangunan sebelah.....terpaksa la aku menapak gi atm ambik duit.....hehehehea........

dpt helmet baruummiQent

Pendek cerita, akhirnya... teregisterlah company enterprise bernama Ummi Q Enterprise .............. alhamdulillah

Sunday, August 22, 2010

World Cup 2010 yang lalu...

World Cup (WC) tahun ni mmg WC yg paling best aku rasa utk aku personally.... sebab?...byk sebab?... the greatest sbb is sebb team pilihan aku menang la kan...hehehehe.... berbeza dgn WC sebelum2 ni, tahun ni punya WC semangat aku jadi lain sikit... nak banding dgn dua edisi WC yg lepas, tahun ni aku layan hampir semua game... termasuklah game kol 2.30 pg...aku tgk semua game Spain main.. of cause la kan...not just tgk, siap pakai jersey sekali.....

Sejak dari awal aku mmg ramal Spain akan masuk final...walupun game mula diorg agak goyang.... keyakinan aku terhdap Spain adalah disebabkan line-up diorg, prestasi semasa diorg and coach... Sejak Spain menang Euro, aku mmg yakin team ni akan gi jauh...Vicente De Bosque mmg aku suka sejak zaman dia coach Real Madrid dulu...... personally aku rasa dia coach yg bagus.... cuma, tau2 la kan klu Real Madrid... kerusi kat situ semua panas....tak perform you out.... Aku suka David Villa, aku suka Xavi Hernandes, aku suka Iniesta..... sbb diorg ni ada aku rasa Spain boleh menang.......dan ternyata...diorg mmg superb.....

Kemeriahan WC tahun ni ditambah lagi dgn event2 yg office aku buat.... thru social kelab, bbrp acara diorg organised utk kasi hangat lagi WC....diorg buat event decorate cubicle....sapa paling creative dpt hadiah iaitu jersey original team pilihan...menarik... Event lain, pertandingan futsal antara department... mmg meriah gak la opis masa WC berlangsung.... tapi as usual, local staff dgn sebahagian expat america latin dgn european jer lah yg beriya-iya... US expat buat tatau jer...diorg bukan minat sgt 'soccer" ni....

Oklah, mls nak citer pjg.....yg penting Spain is the World Champion..... ni ader sikit gambar2 kemeriahan WC kat opis aku.......enjoy...


Penyokong "berani mati" Italy...walaupun hari diorg posing ni, Italy dah on the way gi airport....


Ni semua penyokong Brazil..... Lelaki pakai wig tu mmg Brazilian dan sgt skill main bola......mmg org Brazil lahir jer dah pandai main bola..... yg pompuan2 tu mungkin sebb Kaka jer kot......


Ni co-fan Spain dgn aku, kubikel pun dekat2 jer.....


Bukan selalu dapat pakai short kat opis....


Creativity Intan (Brazillian fan)...siap ramal Spain final jumpa Brazil....ternyata meleset....


Rooney wannabe......can't say much..


French always in her heart........


Geng HR...ntah mana diorg dpt vuvuzela tu...



Semasa pemarkahan dijalankan....Mr Dave Peel (pegang file) yg jadi judge...


Ni pemenang best deco...Mr Kevin Pewit.... seorg American yg minat bola and sokong Brazil......


Jabulani....


The English Hooligan....


Aku.....


Aku lagi....


Baju ni beli utk Thaqif.... babah pinjam jap...... sebulan....


Ni kubikel aku.......

Sambil2 dok tunggu live kat TV, sempat gak la aku produce video ni utk menghibur hati....anggap jer aku sedang buat lawak tau....so that, korg tak upset bila layan video aku ni....heheheh....aku chiow dulu.....

Wednesday, August 18, 2010

Feri Pulau Pinang

Dua hari lepas, aku dok borak dgn kawan2 menerusi blackberry messenger (bbm)...piece of technology yg aku tgh addicted skrg ni. A few friends yg aku tgh chat tu dok di Penang. So hari tu ada sorg ni dok sembang pasai jamm kat Perai....pastu masuk bab BORR (Butterworth Outer Ring Road)...bab jln tepi pantai...sebelah port...tetiba aku teringat pasai feri.... Lama siot, aku tak naik feri...bukan kata feri la....balik Penang pun jarang2....nama ja asai Penang....teruih terang aku habaq kat hangpa, aku kalu pi Tanjung sahih sesat....(try berslanga Penang utk menimbulkan mood).... maklum la.... lama merantau....tapi, Penang tetap dihati la.....

Balik cerita pasai feri tadi.... selama aku dok naik feri masa kecik2 dulu la, aku tak pernah terpikiaq ada berapa bijik feri kat Penang....(la baru nak terpikiaq)...dari zaman feri warna kuning ja semua, sampai la ni dah warna warni dah feri.... masa dulu, aku paling ingat nama feri macam Pulau Talang-Talang, Pulau Rimau, Pulau Kapas.....had lain tak brp nak tau.... Tu yg la ni tetiba aku rasa curios plak nak tau.... Nasib baik la zaman la ni senang pasai ada internet...Google ja lah.... aku pun google....jumpa la aritikel pasai feri ni dlm wikipedia....siap ada gambaq sekali...... so, terjawablah persoalan aku tu....

Jadi, ada 8 bijik feri semuanya iaitu:
  1. Pulau Pinang
  2. Pulau Angsa
  3. Pulau Payar
  4. Pulau Rimau
  5. Pulau Undan
  6. Pulau Rawa
  7. Pulau Kapas
  8. Pulau Talang-Talang
Tapi aku rasa la ni cuma 4-5 ja yg dok berjalan lagi.... Feri Pulau Pinang dgn Pulau Rimau cam dah tadak ja....dah lama tak jumpa....

Ni ada gambaq2 sikit....aku ambik dari website wikipedia (kena bagitau, takut depa marah).....

Pulau Rawa
Pulau KapasPulau Talang-TalangPulau UndanPulau PayarPulau AngsaPulau Talang-Talang2

Bye, chiow dulu la noooo..............
Related Posts with Thumbnails