Thursday, December 30, 2010

Mak Teh Mee Udang Banjir Kuala Sepetang_revisit

Ahad lepas (hari final 1st leg Suzuki Cup kat Bukit Jalil) otw balik ke KL dari Penang, aku sempat singgah jap gi makan mee udang banjir mak teh kat Kuala Sepetang... ni kira kali kedua aku sampai ke situ. Kali pertama dulu tahun 2007, masa tu Thaqif baru jer lahir, baru lepas pantang and first time balik jumpa orang Penang... aku ada post satu entry psl mee udang ni dulu...(klik sini)..niat nak singgah ni dah lama..tapi selalu terbantut pasal dah lambat...takut sampai kl lewat plak.... kali ni sebb takde nak rush sgt, so singgah la kejap...

Sepanjang jalan nak ke Kuala Sepetang tu, aku nampak dah byk banner pasal mee udang... klu dulu yg aku tau cuma mak teh.. sekarang ada mak ngah, mak lang dan mcm2 mak lagi ada...ni semua sure gara2 populariti mee udang kuala sepetang yg meningkat lepas masuk JJCM dgn Warung....good la...utk boom kan business kat Kuala Sepetang yg dah tak sepopular mcm zaman Inggeris dulu.... Kuala Sepetang ni tempat bersejarah....sinilah tempat jalan keretapi pertama dia Tanah Melayu menghubungkan Taiping ke Port Weld (nama lama Kuala Sepetang)...

Masa nak masuk ke kedai mak teh terkejut gak aku tgk byk betul keta... dulu masa first time aku sampai takde la sebanyak ni pelanggan...wah..mmg betul2 dah maju business mak teh ni.... sekarang pun kedai dia dah extent...dah bukak satu ruang makan baru kat depan dah....seberang jalan pun dah jadi medan tempat letak keta.....pergh...maju2.... mula2 bila tengok org ramai dan most of them blum dpt makan..mmm..risau gak...klu lambat sgt...sure jem nak sampai kl nanti...dah la hari tu ada bola final suzuki cup...lagi la tambah sesak highway.....tapi, pikir2 alang2 dah smpai sini...makan jer lah......

So, kami pun order la 2 mangkuk mee udang....satu mangkuk RM6 satu RM10.....ni kira variety baru...dulu seingat aku ada 2 variety...satu RM5 satu lagi RM12...perbezaaan dari segi saiz portion....tapi yg kali ni perbezaan dari segi jenis udang pulak.... mangkuk RM6 utk udang ternak/air tawar, dan RM10 untuk udang laut....saiz portion sama.

Sama mcm entry aku dulu, aku tanak komen pasal rasa.. sebab aku mmg fail bab2 merasa makanan ni....pada aku makanan rasa lebih kurang jer..... cuma, aku rasa jumlah udang dah kurang sikit....dulu masa first time datang mangkuk rm5 tu aku kira ada dlm 20 ekor udang.....tapi kali ni, aku rasa tak sebanyak tu dah.......mungkin dlm sepuluh ekor jer kot.... tapi paham la kan, skrg ni barang semua naik harga....

Ni pemandangan depan kedai mak teh dari tempat parking keta sbrg jalan.......
mee udang kuala sepatang 04

Ni plak pemandangan kedai asal mak teh...still maintain setting mcm dulu gak........
mee udang kuala sepatang 07

Papan tanda ni dah tukar baru...tapi no telefon still sama......
mee udang kuala sepatang 11

Ruang makan ni baru extent....depan kedai asal.....
mee udang kuala sepatang 06
mee udang kuala sepatang 05

Sapa nk datang boleh telefon dulu....takut2 kedai tutup.....
mee udang kuala sepatang 03

Dua mangkuk mee yg kami pesan....Thaqif dah lapar tu....
mee udang kuala sepatang 08

Yummy.......
mee udang kuala sepatang 02mee udang kuala sepatang 01
mee udang kuala sepatang 09

Nak makan tak perlu kontrol hensem....klu kontrol tak nikmat la makan...hehehehe.....
mee udang kuala sepatang 10
Itu saja...chiow.......

Wednesday, December 29, 2010

Ultraseven & Ultraman Zero

Latest koleksi ultraman aku..... beli kat booth kecik dekat carrefour wangsa maju....ni bukan yg saiz besar yg Bandai tu, ni jenis yg saiz kecik besar tapak tangan jer. tapi still material dia silikon..... aku beli ni pasal ultraman lama2 macam ultraseven agak susah nak cari kat supermarket......

Ultraseven

Yg kat bawah ni actually aku pun tatau nama dia...tapi aku agak mmg dia ni one of ultraman gak la...so, aku beli jer...yg amazing nya...lepas beli aku tanya Thaqif..."ni neman (ultraman) apa ni?"....dia sebut neman "lo" (pelat budak2)....aku pun tanya lagi "neman leo?".... dia geleng..."neman taro?"....dia geleng gak.....pastu aku pikir apa lagi ultraman yang ada,....tetiba aku teringat, aku pernah dgr org sebut ultraman zero....tapi aku tatau rupa dia camna...aku tanya Thaqif.."neman zero ker?"...dia angguk.....pastu aku try la google guna blackberry aku....siot..mmg betul siot....ni Ultraman Zero....pergh!! sejak bila Thaqif kenal ultraman zero ni...CD tak pernah beli.....mmmm...mmg hebat la otak kanak-kanak ni.......

Ultraman Zero

Model Baru

Dua model kapalterbang baru aku....beli dekat stesen minyak Petronas Aulong Taiping masa on the way balik ke KL....

UPS_B747-400Garuda_A330

Monday, December 20, 2010

Mak

Ini mak aku..... walaupun dah tua, mak tetap nak menjahit.....sudahlah mak...berehat saja lah......

mak_bw

Sunday, December 19, 2010

Saturday, December 18, 2010

Related Posts with Thumbnails