Monday, June 23, 2014

Duke Balik Kampung


Buat julung kalinya aku bawak balik Duke aku ke Kg Lahar Yooi, Seberang Perai, Pulau Pinang. Ni pun sebab ada member nak ride ke Penang, so aku pun ikut lah sekali...nak ride sorang-sorang cam risau takut moto rosak ke apa ker...Excited gak la aku rasa sebab nak jugak 'feel' camna bawak moto ni jalan jauh...esp ikut highway.. Dukeni paling  jauh pernah jalan pun gi Temerloh dulu, tu pun guna jalan kampung. Jalan kampung takpe sebab enjin tak perlu menten lama at high rpm....gegar pun tak terasa sangat. 
RV di Petronas RnR Rawang kol 7.30pagi. Ada 5 bijik moto semua sekali, F800GS, Er6f, Duke690, Bonneville dan RT1200. Tapi yang sorang memang datang untuk RV jer, sekadar nak panaskan enjin Bonneville dia, pastu dia balik ke KL balik. So, ada 4 bijik moto yang ride sampai Ipoh sebab nak breakfast di capati Medan Ipoh. Sebelum sampai Ipoh, singgah isi minyak siap-siap kat RnR Simpang Pulai.

RV di Petronas RnR Rawang
Bonny datang RV sahaja
First time merasa capati medan gopeng ni...memang terbaik...lembut, satu memang tak cukup la...at least kena makan dua keping baru ok....next time boleh cuba lagi ni....
Capati Medan Gopeng...terbaik!!!
Jumpa bikers dari Seri Iskandar di Capati Medan Gopeng.
Lepas settle breakfast, F800GS dan Er6f gerak balik ke KL. Tinggallah Duke dengan RT meneruskan perjalanan ke Penang. Last point kitorang di  RnR Juru, lepas tu split...Duke ke Lahar Yooi, RT ke pulau via bridge. 
Esoknya jumpa balik di RnR Juru then keluar exit Kuala Kangsar then lunch di Tasik Raban. Lepas lunch terus shoot balik KL. Cuaca panas giler, so terpaksa stop dua kali di Simpang Pulai dan Ulu Bernam untuk minum.
Dulu masa pakai er6n memamg aku pernah sekali bawak moto tu balik kampung. Wife ikut sekali...ok jer...aku rasa er6n better klu nk jalan jauh...moto lebih stabil sbb berat. KTM ni mmg boleh rasa kena tiup angin..dengan takde windshield mmg sakit gak la badan menahan angin sampai ke Penang. Lagi satu yang merisaukan aku bila nak menten high speed. Cruising sedap below 150kmsj, lebih dari tu dah mula rasa gegar kuat sangat....kebas tangan....lenguh bahu...sesekali memang aku bantai gak cecah 180kmsj tapi tak berani nak stay lama.....risau enjin tak tahan....single silinder plak tu....Tapi actually, 180kmsj jalan lurus camtu rpm still below redline, dalam 7000++ rpm (redline: 8000rpm). Aku rasa enjin boleh tahan kot, tapi rider la yang tak tahan dengan gegaran....sakit badan ooooo....hehehe....Moto rally Dakar yang diorg pakai tu pun single silinder jugak...cruising lagi la lama boleh jer tahan kan....hahaha.....
Duke ni syiok bila jalan kona-kona macam masa kat area Bukit Gantang-Terowong Menora-Ipoh,...tapi, bila jalan straight memang rasa super bosan siot....
Anyway, lepas try sekali bawak Duke balik kampung, aku rasa generally OK. Asalkan tak terlalu nak laju melebihi 150kmsj...so, kalau nak konvoi, boleh join asalkan semua setuju cruising at 150kmsj jer....hahaha....Kalau agak-agak banyak moto 'perang', moto yang 1000cc ke atas ada sekali...suruh diorang jalan dulu...nanti tunggu kat depan...takde guna nak bersaing....confirm sakit badan...
chiow.


Sampai depan rumah...selfie dulu..

My Duke depan rumah..

Besi buruk yang banyak berjasa

video
 Video 360deg kawasan halaman rumah yang diambil mengggunakan camera SJ4000. Not bad
Sampai rumah di KL pun selfie dulu...


No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails